Clinton, Oklahoma 
 
Design-Build Clinton Indian Health Center 

​​Scope of Work: 

SGS was the Design-Builder / Prime Contractor on this new 57,000 sq. ft. Health Center for the Cheyenne & Arapaho Tribes of Oklahoma. The $20M facility supports a full range of technologically advanced medical, dental and community health services on an out-patient basis. The new facility provides separate departments for various medical services including general medical care, pediatrics, dental, and women’s health.  Other services include audiology, eye care, podiatry, pharmacy, physical therapy, diagnostic imaging, behavioral and mental health, laboratory, radiology, and public health nursing. Amenities for employees include both men’s and women’s locker rooms and showers and exercise/workout rooms.

 

The design of the building has a special traditional meaning, based on numerous cultural and historical influences. The building's shape was influenced by the appearance of the traditional winter camp where the tribe lived seasonally in a sheltered location at Red Rock Canyon. The structure's façade features several colors of brick laid in patterns to represent the layers of striation and cliffs in Red Rock Canyon and the surrounding area. The landscaping consists of plants and vegetation natural to the area, including autumn sage used by tribal fire keepers.  The orientation of the building was integrally designed for natural light, energy efficiency, and historical significance.

Special building features include second floor balconies with a scenic view over a valley to the southwest. Six (6) dental operatories were designed with full height glass window walls to take advantage of a scenic view to the southwest. 

The Health Center has a structural steel framing system on a drilled pier/grade beam foundation system.  Light gauge metal stud framing creates the building envelope. The building’s exterior is constructed utilizing a full height brick veneer. The flat roof is covered with a TPO roofing membrane and is surrounded by parapet walls to strategically hide two large air handling units located on the roof. The building is positioned on the site to minimize effects of hot and cold seasons and minimize utility costs. Interior finishes include carpet, ceramic tile and terrazzo flooring with interior walls receiving both painted finish and vinyl wall covering.  Acoustical ceilings intersected with hard ceiling soffits make up the majority of the ceiling construction.  

New information technology equipment needed to implement the IHS electronic health record system and telemedicine technology capabilities are also integrated in the facility.  The building is equipped with an intrusion detection system and an enclosed secured parking area for Government owned vehicles.

CLIENT
Indian Health Services (IHS) 
Bureau of Indian Affairs (BIA)
MARKETS
Design-Build
Healthcare
Government
Native American 
SERVICES PROVIDED
Design-Build